Babyvård & barnvård

Hudvård för
Baby & Barn

babyvård & barnvård, hudvård arc

Babyvård & Barnvård,
Naturlig hudvård

Att välja bra babyvård & barnvård, veta produktens innehåll och förstå INCI (ingredienslistan) kan kännas svårt. Idag blir vi alla mer medvetna om den påverkan som våra konsumentval har på både miljön och på vår hälsa och det gäller framförallt babyvård & barnvård. Baby och barns mjuka och tunna hud behöver extra mild, snäll och naturlig hudvård. Med åren blir barnets hud mindre känslig, men det är viktigt som förälder att vara uppmärksam på förändringar och irritationer.

Huden är kroppen största organ som skyddar oss mot bakterier och virus samt reglerar fukt- och värmebalansen. Baby och barns hud är betydligt känsligare än vuxnas vilket beror på att deras hud är mycket tunnare. Ett barns skyddsmekanismer är mindre utvecklade och behöver därför babyvård & barnvård för tunn och torrare hud. Det kan vara svårt att veta vilka produkter som faktiskt är bra och inte innehåller skadliga ämnen som är anpassade just för barn.

Vi ger dig tips och råd kring vad du behöver tänka på när det gäller babyvård & barnvård.

Babyvård för nyfödd

En nyfödd bebis hud är mycket tunnare än hos vuxna vilket gör den extra känslig. Håll huden ren och torr utan att tvätta för ofta eller använda starka produkter. Undvik starka ingredienser som alkohol, parfym och andra kemikalier som kan störa hudens natur och som lättare går in i kroppen på grund av barnets tunna hud. Välj mild naturlig babyvård och gör för vana att läsa igenom innehållsförteckningen så att produkten inte innehåller onödiga tillsatser, konstgjorda färgämnen eller parabener. Under barnets första levnadsår bör huvudregeln vara att använda så få och så naturliga produkter som möjligt. Ljummet vatten räcker långt.

Tips: Tillsätt babyolja i badvattnet eller som rengöring i blöjområdet. Babyolja håller huden mjuk och smidig och hjälper till att skydda huden mot uttorkning och förebygga hudirritationer. Babyolja är ett bättre alternativ än bodylotion som innehåller vatten och kan vara uttorkande.

Det är vanligt att nyfödda barn får mycket torr hud

Babyhud som är fnasig och som fjällar behöver ingen särskild behandling utan mycket handlar om att försöka skydda huden från sådant som kan irritera. Undvik tvål, parfym och andra kemikalier. Tänk på vad du själv har på dig som starkt doftande produkter, tvättmedel eller parfym som kan irritera en ömtålig bebishud.

Tips: En fet kräm med naturliga ingredienser kan hjälpa till att förebygga irritation och lindrar om huden blivit lite röd. Den bilder också ett naturligt skydd på huden som skyddar mot väta utan att påverka hudens naturliga funktioner.

 

 

Naturlig babyvård & barnvård

Välj naturlig hudvård och milda produkter utvecklade för baby och barn.

ARC BABY OIL

Ekologisk och vegansk babyolja för babyvård & barnvård som varsamt rengör och återfuktar din bebis känsliga hud. Den rena och rika formulan med kokosolja och havreolja hjälper till att lugna och mjuka upp huden. Helt fri från konserveringsmedel. Utvecklad, tillverkad och kontrollerad i Sverige.

Ekologisk babyolja
Dermatologisk testad
Idealisk för daglig hudvård
Återfuktar och rengör huden
Häll några droppar av oljan i badet eller smörj in din bebis hud.

Dermatologisk testad hudvård

Genom att efterfråga dermatologiskt testad hudvård för baby och barn säkerställer man att produkten inte innehåller skadliga ämnen. Dermatologisk hudvård strävar efter att kombinera säkerhet och effektivitet med ett noggrant urval av ingredienser och testmetoder.
Vad innebär dermatologiskt testad hudvård?
Dermatologiskt testad betyder att produkten är testad på människor under översyn av dermatolog/hudläkare. Först och främst för att se hur huden reagerar när den kommer i kontakt med produkterna. Man undersöker även huruvida produkten innehåller skadliga bakterier eller skadligt innehåll som kan ge allergi eller skapar hudirritation.
Gå till ARC dermatologiska hudvårdsserie för baby och barn

Dermatologisk hudvårdsserie
för baby & barn

ARCs ekologiska och veganska hudvårdsserie är dermatologiskt testad och består av Ultimate Cream, Baby Oil, Shampo, Body Wash, och Bubbel Bath. Helt utvecklad, tillverkad och kontrollerad i Sverige. Den säljs på flera apotek, Lyko och andra utvalda återförsäljare. Se våra återförsäljare HÄR.

hudvård för baby & barnvård

Läs mer om ämnen att undvika i babyvård & barnvård:

Naturskyddsföreningen – Ämnen att undvika i din hudvård
Naturskyddsföreningens rapport ”Hygienbubblan”
Naturskyddsföreningen rapport utsläpp från kosmetiska produkter (PFAS) och dess påverkan på människa och miljö (tidiga studie):

Länkar & källor:

(1) Kurera skriver om ämnen
Sandra Kleinaus rapport om mineralolja

FAKTARUTA: Innehåll

Enligt EU-direktiv måste kosmetiska och hygieniska produkter innehållsdeklareras. Förpackningen ska lista ingredienserna i fallande ordning efter vikt. Vill du veta mer kan du läsa mer på Läkemedelsverket

www.lakemedelsverket.se

Ämnen att undvika i babyvård & barnvård

Många hudkrämer och lotions innehåller ämnen som kan störa kroppens hormon- och immunsystem, de kan skapa allergier eller öka risken för cancer.(1) Ofta är dessa ämnen tillsatta för att de är billiga, ger fylligare konsistens samt konserverar så att innehållet inte härsknar.

MINERALOLJA

Mineralolja, som också kallas petroleum är en vanlig bas i hudvårdsprodukter. Den är billig i jämförelse med vegetabiliska oljor och har lång hållbarhet. Kontinuerlig användning av mineralolja kan leda till att huden blir torr och livlös då den inte innehåller något som är nyttigt för huden så som vitaminer, fetter eller mineraler.

VETENSKAPLIGA STUDIER

Sandra Kleinau är professor i molekylär immunologi med forskning som inriktar sig på autoimmunitet. I samband med sin doktorsavhandling upptäckte hon på 1990-talet att mineraloljor, den vanligaste oljan i konventionell hudvård, kan trigga igång immunförsvaret och framkalla autoimmuna sjukdomar såsom led­inflammation.

Det handlar inte bara om att mineraloljor kan trigga igång inflammationer i kroppen, utan empirisk erfarenhet visar också att deras effekt är minimal. Lovisa Svärd har arbetat som hudhygienist och -terapeut i över trettio år och under sin tid på Sophiahemmet har hon uteslutande använt naturlig hudvård istället utan mineraloljor på ny­opererade patienter.

– Vi har tydligt märkt att en skadad hud som smörjs in med vaselin, mineralolja, inte läker lika fort som när den smörjs in med ekologiska vegetabiliska krämer, det senare ger en essentiell effekt medan vaselin stryper hudandningen och täpper igen porerna, säger Lovisa. Är man känslig bör man dock undvika ekologiska produkter med eteriska oljor eftersom de är väldigt starka och aktiva och kan ge allergi. Trots det är naturkosmetiska produkter att föredra eftersom de ger bättre effekt och är mer vårdande.

Här listar vi några fler ämnen att undvika i babyvård & barnvård

Hormonstörande ämnen:

Benzophenone 1, Benzophenone 3, Butylparaben, Propylparaben, Etylhexyl methoxycinnamate, Cyclomethicone, Cyclotetrasiloxane.

Finns i: hudlotion, hudkräm, schampo, balsam, deodorant, rakgel, hårvax, solkräm och smink.

Plastpartiklar ämnen:

Acrylate/Styrene copolymer, Nylon, Polyethylene (PE), Polymethylmethacrylat (PMMA).

Finns i: tvål, duschkräm, peeling, solkräm och smink.

Allergiframkallande ämnen:

Limonene, Benzyl Alcohol, Citronellol, Amyl Cinnamal, Alpha-isomethyl ionone, Amyl Cinnamal, Amylcinnamyl Alcohol, Anise Alcohol, Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Cinnamate, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional (Lilial), Cinnamal, Cinnamyl Alcohol, Citral, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Evernia Furfuracea (Treemoss Extract), Evernia Prunastri (Oak Moss Extract), Farnesol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene, Carboxaldehyde, Isoeugenol, Linalool, Methylisothiazolinone och Methylchloroisothiazolinone.

Finns i: alla typer av hygien- och sminkprodukter.

Skadar Immunförsvaret och nedsatt förmåga att få barn:

Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Perfluorononyl dimethicone, och Polytef (PTFE).
Finns i: hudlotion, rakgel, smink.

Källa:Naturskyddsforeningen.se/fyra_varstingamnen

Vegansk & cruelty free hudvård

Vad betyder vegansk hudvård?

Veganska produkter framtagna för att vårda baby och barns hud innehåller inga ingredienser med animaliskt ursprung.

”Att det inte finns några ingredienser i produkten eller i produktionen som kommer från animaliskt ursprung. För oss är det en självklarhet att bra hudvård som används till baby och barnvård inte ska innehålla sådana ingredienser. Vi älskar djur, men inte i våra produkter. Därför är vår produktion och våra produkter helt fria från ingredienser och tillsatser av animaliskt ursprung.”

Hanna Jäderholm, Grundare ARC

Vad betyder cruelty free?
Det betyder att hudvårdsprodukten inte testas på djur. Det får heller inte förekomma djurtest i produktionen.

”ARC är ett cruelty free varumärke. Inga av våra produkter testas på djur och vi testar inte heller på djur i produktionen” fortsätter Hanna.

Innehållet i hudvård

I Sverige har Läkemedelsverket ansvar för tillsynen av all hudvård och kosmetika som finns till försäljning och EU:s vetenskapliga kommitté gör säkerhetsbedömning av innehållet. Bevisbördan för hur ett ämne kan användas säkert i ligger främst på producenten. I bedömningen som görs, utifrån vetenskapliga studier och tillverkarnas dokument, skiljer man på om ett ämne är en fara eller en risk för hälsan. En fara visar den värsta effekten som ett ämne kan ha, oavsett hur vi utsätts för det. En risk visar vilken effekt som kan uppstå om vi utsätts för ämnet på ett visst sätt, till exempel av en hudkräm i ansiktet.

vård av hud baby&barn

Tips! För dig som vill göra ett medvetet val av hudvård

Att kunna tolka och känna igen alla råvaror i INCI-listan (innehållsförteckning) kan vara svårt. Sök efter naturliga, ekocertifierat innehåll som stärker och ger huden näring och inte innehåller kemiska tillsatser.

 

Titta på produktens förpackning – om den innehåller naturligt, ekologiskt certifierade ingredienser har den kontrollerats och testats noga för att uppfylla satta normer.
Välj transparenta varumärken som framställer hudvård med så hög andel naturliga ingredienser som möjligt – man anger procentsatsen på förpackningen, som: “97 % naturliga och eller ekologiska ingredienser.
Vegansk beteckning får man om produkten inte innehåller några ingredienser från djurriket samt inte testats på djur.
Materialet på förpackningen avslöjar om varumärkets hållbarhet. Till exempel tillverkas alla ARC produkter av sockerrör, ett 100 % växtbaserat och förnybart material.

Certifierat innehåll

ARCs ekologiska ingredienser följer de krav som ECOCERT ställer. Vi tror på naturlig hudvård för en bättre hudhälsa. Därför är våra hudvårdsprodukter i största möjliga mån ekologiskt odlade, ECOcert-certifierade samt av naturligt ursprung.

Läs mer Ecocert

Naturlig och ekologisk hudvård – ett snällt val för vård av baby & barn

Vad betyder naturlig och ekologisk hudvård?

Många produkter på marknaden idag påstår sig vara naturliga eller ekologiska för att locka kunder som bryr sig alltmer om miljöpåverkan och vilka ingredienser som kroppen kommer i kontakt med. Men hur kan vi vara säkra på att de hudvårdsprodukter som vi köper och använder verkligen är rena från giftiga ämnen och kemikalier?

Beviset ligger i certifieringen.

Naturlig hudvård innebär att produkten innehåller hög andel naturliga ingredienser, dvs råvaran har ursprung från naturen.

Naturligt och ekologiskt framtagna hudvårdsprodukter för babyvård och barnvård odlas och tillverkas helt utan kemiska tillsatser. De innehåller inte konserverings-, gödselmedel, alkohol, parfymer, parabener eller tensider. Detta innebär att naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter endast innehåller naturliga ingredienser, är helt utan kemikalier och är naturligt snälla för din baby och barns hud.

Håll utkik efter ekologiskt certifierad produkt eller ekologiskt certifierade ingredienser. 

Certifieringar som Cosmos, Natrue, Ecocert uppfyller kraven att ingredienserna är naturliga, inte genmanipulerade och kräver en bestämd andel ekologiska ingredienser.

ARCs ekologiska ingredienser är certifierade av ECOCERT